Δελτίο Τύπου για διάσκεψη Τύπου Accept Με την Ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Ομοφοβιας και Τρανσφοβίας 2017 και της παρουσίασησ του Φεστιβαλ Υπερηφάνειας Κύπρου 2017

Δελτίο Τύπου για διάσκεψη Τύπου Accept Με την Ευκαιρία της

Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Ομοφοβιας και Τρανσφοβίας 2017

και της παρουσίασησ του Φεστιβαλ Υπερηφάνειας Κύπρου 2017

 

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επέμβει στο θέμα της δημόσιας έκφρασης ρητορικής μίσους από τον Αρχιεπίσκοπο και να κάνει συστάσεις προς το Γενικό Εισαγγελέα για την ανάγκη τήρησης του σχετικού νόμου, απηύθυνε ο πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, Κώστας Γαβριηλίδης, σε διάσκεψη Τύπου της οργάνωσης, την Τρίτη 16 Μαΐου, με την ευκαιρία της «Διεθνούς Ημέρας Ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβία» και του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου 2017, που διοργανώνεται αυτές τις μέρες για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, και, όπως και κάθε χρόνο, του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. Με τίτλο "Speak Love" - Μίλα με Αγάπη - κύριο μήνυμα του φετινού φεστιβάλ είναι η καταπολέμηση της ομοφοβικής και τρανφοβικής ρητορικής μίσους.

 

Στη διάσκεψη Τύπου παρευρέθηκε και μίλησε η γνωστή Κύπρια ερμηνεύτρια Ευρυδίκη η οποία θα τραγουδήσει στη Συναυλία Pride Concert ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Χαράλαμπος Μεταξάς, ο Λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Βαγγέλης Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου Λοΐζος Βασιλείου, η Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, η Αναστασία Παπαδοπούλου εκ μέρους του ΔΗΚΟ, η Άννα-Στέλλα Τριχινά εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών ο αρχιτέκτονας και ΛΟΑΤΙ ακτιβιστής Αλέκος Μοδινός και άλλοι επίσημοι. Αισθητή ήταν η απουσία εκπροσώπων από την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων.   

 

Ρητορική μίσους

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Accept σημείωσε πως άλλη μια χρονιά μας βρίσκει να διεκδικούμε τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας στην Κύπρο, μιας κοινότητας η οποία, όπως σημείωσε, αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

 

Ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε πως βασικός στόχος της οργάνωσης για τη μέρα αλλά και για  βασικός στόχος του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου 2017, είναι η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, αφού όπως είπε «τον τελευταίο χρόνο γίναμε μάρτυρες περιστατικών δημόσιας προώθησης ομοφοβικής ή τρανσφοβικής βίας ή μίσους, η οποία δεν είχε ανταπόκριση». Ο κ. Γαβριλίηδης αναφέρθηκε στο επίσημο αίτημα της οργάνωσης προς το Γενικό Εισαγγελέα να πραγματοποιήσει έρευνα ενάντια στη ρητορική μίσους που είχε εκφραστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου σε τηλεοπτικό πρόγραμμα τον Νοέμβριο του 2016, δηλώσεις για τις οποίες, είπε, «υπήρξε δημόσια κατακραυγή, ενώ η τότε Επίτροπος Διοικήσεως σε ανακοίνωση της, τις ονόμασε ως ‘ποινικά ελεγκτέες’».

 

«Δυστυχώς», σημείωσε ο κ. Γαβριηλίδης, «ο Γενικός Εισαγγελέας βρέθηκε κατώτερος των περιστάσεων, αγνοώντας τόσο τη δημόσια κατακραυγή όσο και τις επίσημες επιστολές μας χωρίς να απαντήσει ή να τοποθετηθεί ως όφειλε». Ο κ. Γαβριηλίδης υπογράμμισε πως για την οργάνωση το θέμα «δεν θεωρείται λήξαν» και κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να επέμβει ώστε «να βγουν προς τα έξω σωστά μηνύματα για τη στάση του κυπριακού κράτους σε τέτοια κρούσματα και ζητώντας του να επέμβει κάνοντας συστάσεις προς το Γενικό Εισαγγελέα για την ανάγκη τήρησης του νόμου».

 

Ζήτησε, παράλληλα, την εξύψωση των ποινών της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής μίσους με αυτή άλλων μορφών ρητορικής μίσους και την ένταξη τους στον Περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας νόμο του 2011.

 

Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου & Οικογένειες ΛΟΑΤΙ

Ο κ. Γαβριηλίδης έθιξε, επίσης, το εκκρεμές ζήτημα της Νομικής Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου, το οποίο, όπως είπε, παραμένει διαχρονικά βασική προτεραιότητα για την οργάνωση.

 

Ο κ. Γαβριηλίδης αναγνώρισε τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για την ετοιμασία ενός νόμου πλαισίου για το θέμα αυτό, αναφέροντας πως «το Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τη ψήφιση αυτού του νόμου, προχωρεί σε αλλαγή των εσωτερικών διαδικασιών για να μπορεί ένα άτομο να προβαίνει σε αλλαγή των στοιχείων του στη ταυτότητα ή στο διαβατήριο του», σημειώνοντας πως οι αλλαγές γίνονται χωρίς διαβούλευση με την Accept και με τρόπο που αντιτίθεται σε σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

 

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γαβριηλίδης κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει σύντομα «οδικό χάρτη για ενέργειες στο θέμα», επισημαίνοντας πως το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει διαμηνύσει την πρόθεσή του να παρέχει σχετική τεχνογνωσία.

 

Ο κ. Γαβριηλίδης έθιξε και το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ζητώντας αλλαγή δύο νόμων: του περί Πολιτικής Συμβίωσης Νόμου του 2015, που είναι, όπως είπε, «αντισυνταγματικός, αφού προωθεί διακρίσεις» και του Περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμου του 2015, ο οποίος δεν επιτρέπει την εύρεση παρένθετης μητέρας σε ομόφυλα ζευγάρια, ούτε την εξωσωματική γονιμοποίηση από ζευγάρια γυναικών.

 

Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2017

Τέλος, ο κ. Γαβριηλίδης αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου 2017 που έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαΐου. Το Φεστιβάλ γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο και με τη στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και άλλων φορέων, τους οποίους ευχαρίστησε δημόσια για τη συμβολή τους. Το Φεστιβάλ βρίσκεται, όπως πάντα, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λευκωσίας και για πρώτη φορά φέτος και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.

 

Αναλύοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε τις θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν στα πλάισια του Φεστιβάλ, ο οποία πέραν της παράστασης ”Smiley” συμπεριλαμβάνει το έργο “Ιουλιέτα & Ιουλιέτα” που γράφτηκε ειδικά για το Φεστιβάλ από τη Χριστιάνα Αρτεμίου, σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή.

 

Ο κ. Γαβριηλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες δύο ημέρες του προγράμματος, όπου το Σάββατο 27 Μαΐου θα διοργανωθεί η Συναυλία «Pride Concert» όπου θα τραγουδήσουν γνωστοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως οι Ευρυδίκη, Φοίβος Δεληβοριάς, Βαγγέλης Γερμανός, Ηρώ, Ρένα Μόρφη, Μάρα Μάρκελλου, κ.ά, ενώ την επομένη, την Κυριακή 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας η Πορεία Υπερηφάνειας, η οποία θα ακολουθηθεί από μεγάλη συναυλία, στο Δημοτικό Κήπο, στην οποία θα τραγουδήσουν ανάμεσα σ’ άλλους, ο φετινός εκπρόσωπος της Κύπρου στη Γιουροβίζιον, ο Hovig και η Miss Drag Queen Holland 2016.

 

Χαιρετισμούς στη διάσκεψη Τύπου απηυθύναν επίσης ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης o οποίος τόνισε την ανάγκη η δημοκρατία να προστατεύει, χωρίς παραχωρήσεις ή απαλλαγές όλους ανεξαρτήτως κάτω από το κράτος δικαίου, ισότιμα. Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους εξέφρασε την ικανοποίηση του που για πρώτη φορά τίθεται ο θεσμός υπό την αιγίδα του Προέδρου, ενώ αναφέρθηκε στα βήματα τα οποία έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια υπό την Κυβέρνηση Αναστασιάδη για τη προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το γεγονός πως τον Οκτώβριο του 2016 ο Πρόεδρος φιλοξένησε στο Προεδρικό το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Διεθνή ΛΟΑΤΙ Οργάνωσης ILGA-Europe.

 

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους τα λόγια της διάσημης Κύπριας τραγουδίστριας Ευρυδίκης: «Ας μην κλείνουμε τα μάτια, ας μην κλείνουμε το στόμα, ας αντισταθούμε στο άδικο γιατί η ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους είναι αδιαμφισβήτητη. Η ισότητα και ο σεβασμός στο διαφορετικό μπορούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο δίκαιο και πάνω απ’ όλα πολιτισμένο. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα, γιατί όλοι είναι ίσοι».

 

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας βρίσκεται αναρτημένο στη σχετική σελίδα της Accept στο ίντερνετ http://www.acceptcy.org/pride, όπου μπορείτε να διαβάσετε όλες τις πληροφορίες για το φεστιβάλ.

 

Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου

 

EkBoyut
Image icon imgp0345.jpg2.44 MB
Image icon imgp0282.jpg1.72 MB
Image icon imgp0322.jpg1.82 MB
Image icon imgp0292.jpg3.12 MB
Image icon imgp0172.jpg1.21 MB
Undefined
Ομάδες Εργασίας: