"Τα τραγούδια της αμαρτίας"

1 post / 0 new
yiorgosp
Offline
Last seen: 8 years 10 months ago
Joined: 21/05/2010 - 03:45
"Τα τραγούδια της αμαρτίας"

Για όσους δεν γνωρίζουν "Τα τραγούδια της αμαρτίας" του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Ντίνου Χριστιανόπουλου και Γιώργου Χρονά, έχω πιο κάτω 4 (από τα 15) τραγούδια για μια πρώτη γνωριμία. Τραγουδά ο Ανδρέας Καρακότας. "Μπαίνοντας στη Θεσσαλονίκη το '45, αργά το βράδυ της Μ. Πέμπτης είχε τελειώσει η λειτουργία και οι εκκλησίες άδειες, φωτισμένες ηχούσαν πένθιμα. Περπατούσα μόνος και θαμπωμένος - είπα από μέσα μου: «Θεέ μου, πόση αμαρτία πρέπει να περιέχει αυτή η πόλη για να 'χει τόσες εκκλησίες». Μάνος Χατζιδακις.(4/1/1993)
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ Έργο 50 (1992, ανολοκλήρωτο). Κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου και Γιώργου Χρονά για νεανική λαϊκή φωνή, ανδρική χορωδία και στρατιωτική μπάντα. Το έργο ηχογραφήθηκε για πιάνο και φωνή μετά τον θάνατο του συνθέτη.
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ απασχόλησαν τον Μάνο Χατζιδάκι τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του. Με τον ενδεικτικό υπότιτλο «Η αμαρτία είναι βυζαντινή και ο έρωτας αρχαίος», ο δίσκος περιέχει δεκαπέντε τραγούδια του συνθέτη από τα οποία, άλλα ηχογράφησε δουλεύοντας με τον Ανδρέα Καρακότα στο σπίτι του και άλλα καταγράφηκαν σε παρτιτούρες. Δεν πρόλαβε να ενορχηστρώσει το έργο γι αυτό και εκδόθηκε στην αρχική του μορφή, για πιάνο και φωνή.
Το έργο είναι «αφιερωμένο» από τον Μάνο Χατζιδάκι "σε όσους ακόμη μπορούν να διαβρωθούν από την μουσική και το τραγούδι".
http://www.youtube.com/watch?v=vslG6vnXAec&feature=PlayList&p=D99C78A83E454974&playnext_from=PL&index=0&playnext=1http://www.youtube.com/watch?v=xuTIz5Em43Yhttp://www.youtube.com/watch?v=_9h6vGn06xwhttp://www.youtube.com/watch?v=cFmDpjIkKmw&feature=related      

field_vote: 
No votes yet
Edited by: yiorgosp on 12/07/2010 - 11:19