Δημοσιογραφική Διάσκεψη - 15 Μαίου 2014

Αγαπητά Μέλη,

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη που παρευρέθηκαν στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργανώθηκε χθες (15/5/2014) από την Accept ΛΟΑΤ Κύπρου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβίας 2014,  αλλά και προς εξαγγελία του 1ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου.

Πιό κάτω οι ομιλίες των:

  1. Κώστα Γαβριηλίδη, ​Προέδρου της Accept-LGBT Cyprus
  2. ​Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Αν. Επικεφαλής, Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο
  3. Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη, Επικεφαλή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο 
  4. Ελίζα Σαββίδου, Επίτροπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

όπως αυτές διαβάστηκαν και δόθηκαν στα ΜΜΕ.

 

Ομιλία Κώστα Γαβριηλίδη, ​Προέδρου της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου

"Αξιότιμη Αναπληρώτρια Επικεφαλή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Κύπρο,

Αγαπητή κ. Ατταλίδου,

Αξιότιμε Επικεφαλή της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο,

Αγαπητέ κ. Μαρκοπουλίωτη,

Κυρία Επίτροπε Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

Αγαπητή κ. Ελίζα Σαββίδου,

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, κ. Πρέσβεις, κ. Βουλευτές, κ. Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές,

Κυρίες και Κύριοι,

I would like to initially extend a warm welcome in English to all the foreign visitors, all of whom are here because they are strong supporters of the Cypriot LGBTI Community. I would like to say that we have been overwhelmed by the support we received not only from Foreign missions in Cyprus but surprisingly even to us also from people from all over the world, in recent months. It is very encouraging to see such support coming from the international community. Thank you. My speech will be in Greek as it is the ears of the local community that we are trying to hold.

Για τους υπόλοιπους, καλωσορίσατε και φέτος στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβία, η οποία τιμάται Παγκοσμίως στις 17 Μαΐου. Την ίδια μέρα το 1990, η γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε με ψήφισμα της πως “η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο, διαταραχή ή ανωμαλία”.

Καλωσορίσατε στη καθιερωμένη, ετήσια μας συνάντηση όπου ερχόμαστε να φέρουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Κυπριακής κοινωνίας στο προσκήνιο, καταπολεμώντας δημόσια το στίγμα και την προκατάληψη ενάντια στο 10% του πληθυσμού, δηλαδή ενάντια σε 85.000 Κύπριους συνανθρώπους μας. Αυτός είναι ένας αριθμός που τρομάζει πολλούς και για τον οποίο κατηγορηθήκαμε πρόσφατα ότι μεγαλοποιούμε. Αντιθέτως.

Τον Δεκέμβριο του 2013, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ερευνάς που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που καταδεικνύουν πως το ποσοστό των Κυπρίων που έχει σχέσεις με το ίδιο φύλο είναι 10.2%. Αν και δεν μπορεί κάποιος να πει ότι όλοι από αυτούς είναι ομοφυλόφιλοι, αν υπολογίσει κανείς πως σε αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται το 1% τρανς και 0.1% ιντερσεξ ατόμων, το 10% το οποίο επικαλούμαστε συνάδει όχι μόνο με διεθνείς αλλά και με τοπικές έρευνες.

Στη πραγματικότητα πάντως, ο πραγματικός αριθμός των ΛΟΑΤ ατόμων δεν παίζει ρόλο. Μια ώριμη κοινωνία πρέπει να αποδέχεται και να σέβεται ως ίσα, τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και ενός ατόμου.

Όραμα της Accept είναι μια κοινωνία απαλλαγμένη από διακρίσεις και προκαταλήψεις, βασισμένη στο σεβασμό προς τον κάθε πολίτη και στην αποδοχή της διαφορετικότητάς του, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Είμαστε σήμερα εδώ, ελπίζουμε, όχι για άλλη μια τυπική συνάντηση όπου ο καθένας από εμάς θα πει μεγάλα λόγια που ηχούν όμορφα στα αυτιά των ενδιαφερόμενων, αλλά για να προτείνουμε λύσεις και να δεσμευτούμε να τις υλοποιήσουμε.

Η οικουμενική διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που το ίδιο το κράτος μας χρησιμοποιεί ως βασικό του χαρτί στον αγώνα του ενάντια στην Τουρκική κατοχή, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται όποτε μας βολεύει. Το ίδιο και οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων - δεν μπορούμε α-λα-καρτ να διαλέγουμε τα δικαιώματα για τα οποία νιώθουμε ότι μας ανήκουν και τα άλλα, τα οποία εμείς διαλέγουμε να στερούμε από κάποιους τρίτους, λόγω των δικών μας πεποιθήσεων είτε πολιτικών, είτε θρησκευτικών, είτε άλλων. 

Τα δικαιώματα που διεκδικεί η ΛΟΑΤ κοινότητα δεν είναι τίποτα επιπλέον των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία οι υπόλοιποι πολίτες του κράτους μας θεωρούν δεδομένα για τον εαυτό τους. Το δικαίωμα στη διαφορετικότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμο και δεν χρήζει ερμηνείας. Είναι απόλυτο και πανανθρώπινο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη, τα 22 από τα 28 κράτη-μέλη έχουν προχωρήσει σε νομοθεσίες που εξασφαλίζουν ισότιμα δικαιώματα στα ΛΟΑΤ πρόσωπα με τους υπόλοιπους πολίτες των κρατών τους. Ανάμεσα τους και η Μάλτα, ένα νησί μικρότερο της Κύπρου, με μια κοινωνία ακόμα πιο κλειστή και συντηρητική από τη δική μας, η οποία διέπεται από την έντονη επιρροή της θρησκείας. Και όμως. Πριν μερικές βδομάδες, το κράτος ανέλαβε τις ευθύνες του και με ομοφωνία αποφάσισε ότι όλοι οι πολίτες του είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Το δικό μας κράτος, τι ακριβώς είναι που το σταματά να πράξει ανάλογα;

Όπως κάθε χρόνο, ο Διεθνής Οργανισμός για τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα στις Βρυξέλλες (ILGA-Europe) έδωσε χθες στη δημοσιότητα τον Ευρωπαϊκό Χάρτη κατάταξης των χωρών βάσει του νομικού, πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου δικαιωμάτων που απολαμβάνουν τα ΛΟΑΤ άτομα σε κάθε χώρα. Ξέρετε που βρίσκεται η Κύπρος; Κυριολεκτικά στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Λετονία.

Το Φεβρουάριο, μέσα από ψήφισμα του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των ΛΟΑΤ εξακολουθούν να μην είναι απολύτως σεβαστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη- μέλη και τους αρμόδιους οργανισμούς να εργαστούν από κοινού για τη χάραξη μιας «ολοκληρωμένης πολυετούς πολιτικής» με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ. Ζήτησε να καταρτιστεί ένας χάρτης πορείας, μια στρατηγική ή ένα σχέδιο δράσης, σε τομείς όπως είναι η απασχόληση, η εκπαίδευση, η υγεία, τα αγαθά, οι υπηρεσίες, οι οικογένειες, η ελεύθερη κυκλοφορία, η ελευθερία της έκφρασης, τα εγκλήματα μίσους, το άσυλο, οι εξωτερικές σχέσεις, κ.ά. Τόνισε πως η ολοκληρωμένη αυτή πολιτική πρέπει να σέβεται τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οργανισμών της και των κρατών μελών.

Αυτό το ψήφισμα υποστήριξαν όλοι οι κύπριοι ευρωβουλευτές μας, με την κ. Παπαδοπούλου να απουσιάζει τότε στη Κύπρο αλλά υποστηρίζοντας το σε ερώτηση που της θέσαμε. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέντε στους έξι ευρωβουλευτές είναι μέλη της Διακομματικής Ομάδας για τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα (Intergroup on LGBT Rights).

Γιατί έχουμε κύριοι 2 μέτρα και 2 σταθμά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ όταν αυτά αφορούν άτομα εντός της Κύπρου? Γιατί όλα τα κόμματα στη ευρωβουλή υποστηρίζουν ενέργειες τις οποίες δεν τολμούν ούτε καν να φέρουν για συζήτηση στη Κύπρο, και όταν ερωτούνται σχετικά να σφυρίζουν αδιάφορα? Είναι ντροπή για τα ίδια τα κόμματα να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση και τα Κόμματα να σταθούν το ύψος τους και να μην λένε απλά λόγια που ακούγονται ενθαρρυντικά στα αυτιά των ΛΟΑΤ ψηφοφόρων.

Θα θυμίσω, πως πριν από τις Προεδρικές εκλογές του 2013, όλοι οι υποψήφιοι συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, είχαν δεσμευτεί πως εντός ενός έτους από τις εκλογές το Σύμφωνο Συμβίωσης θα βρισκόταν στη Βουλή. Τον πιστέψαμε. Ο κύριος Χάσικος, δημόσια τον Νοέμβριο αλλά και προσωπικά μέσω του Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών μας έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα με το οποίο δεσμευόταν το Υπουργείο να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα Υπουργεία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου. Τον πιστέψαμε.

Τι έγινε με αυτές τις δεσμεύσεις? Γιατί δεν είχε τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα?

Είχαμε επίσης την Προεκλογική Δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, πως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ προσώπων, θα διαβουλεύονταν σχετικά με την υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων που ενδέχετο να είχαν  επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσώπων αυτών. Τον πιστέψαμε.

Τον περασμένο Οκτώβριο, μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι το πάγιο αίτημα μας για ποινικοποίηση ομοφοβικών συμπεριφορών, στάληκε στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Χαρήκαμε ιδιαίτερα. Αλλά, μιας και το νομοσχέδιο αφορά σε εμάς, δεν θα έπρεπε έστω και ένας λειτουργός του Υπουργείου να είχε ζητήσει τη συμβολή μας ή να ρωτήσει για τις ανησυχίες μας; 

Εφτά μήνες μετά, λίγο πριν από τις εκλογές, επιτέλους συζητείται. Γιατί πρέπει μέσα από τις εφημερίδες να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε τις ορολογίες που χρησιμοποιούνται και να μην γνωρίζουμε τι να πιστέψουμε? Ακούσαμε δηλώσεις του Βουλευτή της επιτροπής Νομικών, στις οποίες αναφέρθηκε σε “γενετήσιες επιλογές” και “σεξουαλικές προτιμήσεις” των ΛΟΑΤ ατόμων. Είμαι σίγουρος πως κατά τη στιγμή των δηλώσεων, είχε όλη την καλή διάθεση να επιληφθεί ενός θέματος που αφορά τα ΛΟΑΤ άτομα ως ειλικρινής σύμμαχος που θεωρώ πως είναι, και εύχομαι πραγματικά να έκανε λάθος - Καλώ, όμως την επιτροπή νομικών έστω και σε μικρή συζήτηση πριν περάσει το νόμο.

Η ορολογία είναι απλή αλλά πολύ σημαντική. Μιλούμε για Σεξουαλικό Προσανατολισμό και για Ταυτότητα Κοινωνικού Φύλου. Σε αυτά πρέπει να γίνουν αναφορές σε αυτό το νόμο αφού αυτά είναι και η ορολογία την οποία υπόγραψε η Κύπρος σε πολλές διεθνή συνθήκες ανάμεσα τους και η Σύσταση CM/Rec(2010)5 της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για μέτρα αντιμετώπισης διακρίσεων βάσει Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας του Κοινωνικού Φύλου, την οποία μετά την υπογραφή της όλοι ξέχασαν!

Ευρωεκλογές αυτή τη φορά και έχουμε τη χαρά να βρίσκονται σήμερα μαζί μας και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές. Ως ΛΟΑΤ οργάνωση, έχουμε δώσει πολλές μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω της μεγαλύτερης Διακομματικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, την Διακομματική Ομάδα για τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα (Intergoup on LGBT Rights). Ευχαριστώ επίσης δημόσια για ακόμα μια φορά το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Κύπρο για τη συνεχή βοήθεια του.

Τα μέλη της Accept αντιλαμβανόμαστε την επιρροή που μπορεί να έχει η οποιαδήποτε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νομοθεσία ενός κράτους-μέλους και γι αυτό το λόγο θα δώσουμε όλοι το παρόν μας στις Εκλογές της ερχόμενης Κυριακής με τη ψήφο μας. Καλούμε, όμως κι εσάς, να ενταχθείτε στη Διακομματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων (Intergroup on LGBT Rights) και να δεσμευτείτε για τη στήριξη σας προς τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την ισότητα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανς, και ίντερσεξ ατόμων (ΛΟΑΤ) υπογράφοντας την δέσμευση την οποία ζητούμε.

Μέχρι σήμερα, παρότι έχει ζητηθεί από όλους, μόνο τρεις το έχουν πράξει. Και οι τρεις από τον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ευχαριστούμε δημόσια την Ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, η οποία το 2011 ήταν και η πρώτη Κύπρια ευρωβουλευτής που εντάχθηκε στη Διακομματική Ομάδα, για την συνεχή παρουσία της στα ΛΟΑΤ θέματα και για την υπογραφή της δέσμευσης της για συνέχεια της υποστήριξης. Ευχαριστούμε επίσης τον πρώην Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και νυν υποψήφιο ευρωβουλευτή Χρίστο Στυλιανίδη, και την υποψήφια ευρωβουλευτή Ρένα Χόπλαρου που είναι σήμερα μαζί μας εκ μέρους του ΔΗΣΥ για την υπογραφή και δέσμευση τους.

Αν και η πολιτική ηγεσία φαίνεται να δειλιάζει να πάρει σοβαρά βήματα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, με χαρά μας βλέπουμε πως η κοινή γνώμη αλλάζει σε ότι αφορά τα ΛΟΑΤ δικαιώματα. Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, στις αρχές του 2014, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Sigma, από την εταιρεία ερευνών Prime Consulting, ανάμεσα σε 1000 άτομα αποδεικνύει αυτή τη στάση. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι το 53% των Κυπρίων συμφωνούν με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης και σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων συμφωνούν και με τον πολιτικό γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών. Σε ανάλογη έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2006 από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, μόλις το 35% συμφωνούσε με το σύμφωνο συμβίωσης και το μηδαμινό 7% με τον πολιτικό γάμο.

Η κοινωνία μας ωριμάζει πιο γρήγορα από ότι μπορούμε να αντιληφθούμε. Οι νοοτροπίες αλλάζουν και η γνώση διαδέχεται την προκατάληψη. Το κράτος δεν μπορεί να εξακολουθεί να διατηρεί τη στάση του αμετακίνητη.

Ο ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είχε πει ότι «Η συναίσθηση της άγνοιας είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση».

Έχοντας λοιπόν συναίσθηση της άγνοιας της κοινωνίας μας για τα ΛΟΑΤ θέματα, η Accept προτείνουμε την αντιμετώπισή τους, ως ακολούθως:

  1. Με καταπολέμηση του εκφοβισμού και της προκατάληψης μέσα στα σχολεία μέσω της προώθησης της Αποδοχής της Διαφορετικότητας. Είμαστε στη διάθεση του κράτους για συμμετοχή σε εργαστήρια και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, με καταρτισμένους εισηγητές.
  2. Με την ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους γενικότερα και της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής ειδικότερα. Το να εξετάζουμε νομοθεσίες και πλαίσια για χρόνια ολόκληρα (και ειδικά λίγο πριν από επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις), είναι πολύ διαφορετικό από το να προστατεύουμε πραγματικά τα θύματα.
  3. Να εφαρμόσουμε σωστό σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής και των εγκλημάτων ομοφοβικού και τρανσφοβικού μίσους. Σήμερα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο και αν λοιπόν, ερωτηθούμε ως χώρα για τα ποσοστά των εγκλημάτων ομοφοβικής/τρανσφοβικής ρητορικής ή βίας, το πιθανότερο είναι πως η απάντηση θα είναι «μηδέν» κάτι που αν φυσικά νομίζουμε πως είναι αλήθεια, λυπάμαι, αλλά στρουθοκαμηλίζουμε κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.
  4. Να προχωρήσουμε επιτέλους με την έγκριση του νομοσχεδίου του Συμφώνου Συμβίωσης, το οποίο δεν φορά μόνο στα ΛΟΑΤ άτομα, αλλά σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες κατοχυρώνοντας τη συμβίωση όλων των ζευγαριών – ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου με  έννομες συνέπειες, δικαιώματα και υποχρεώσεις χωρίς διακρίσεις, κατοχυρώνοντας τα ζευγάρια σε ζητήματα φορολογίας, περιουσίας, ασφάλισης, σύνταξης και υγείας στη βάση της αρχής της μη διάκρισης, της ίσης μεταχείρισης και στα πλαίσια των υποχρεώσεων της πολιτείας για προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.

Ας μην σταματούμε σε θέματα προκαταλήψεων. Η κοινωνία προχωρεί και είμαστε σε μονόδρομο. Σας δίνω ένα ανάλογο παράδειγμα, το οποίο όχι και τόσα χρόνια πριν, τύγχανε ανάλογης κοινωνικής προκατάληψης: το διαζύγιο. Όταν ήμουν μαθητής στη δεκαετία του 1980, οι συμμαθητές μου των οποίων οι γονείς ήταν χωρισμένοι μετρούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι γονείς ήταν δακτυλοδεικτούμενοι και τα παιδιά τους αντιμετωπίζονταν  με πολλές επιφυλάξεις και ψίθυρους: «Μην κάνει το παιδί μου παρέα με τον Γιάννη, είναι παιδί από διαλυμένη οικογένεια και κακή επιρροή». «Δεν καλώ πότε τη Μαρία για φαγητό στο σπίτι μου γιατί είναι χωρισμένη». Μπορείτε να διανοηθείτε κάτι τέτοιο στις μέρες μας;

Τι θέλω να πω; Ότι παρ’ όλες τις τότε κοινωνικές προκαταλήψεις, το κράτος αντιμετώπισε με θάρρος ένα θέμα-ταμπού της εποχής και το θέμα του διαζυγίου μεταφέρθηκε από τα εκκλησιαστικά διαζύγια στα οικογενειακά, όπου και η θέση του, αφού η απόφαση για το οικογενειακό στάτους του κάθε πολίτη ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο και τον/τη σύντροφό του.  Η αντίδραση της εκκλησίας στη συνταγματική τροποποίηση υπήρξε ιδιαίτερα έντονη, αναγνωρίστηκε όμως τελικώς το δικαίωμα των μελών της να προσφύγουν στα οικογενειακά δικαστήρια για τη λύση ενός γάμου.

Εν κατακλείδι, το γεγονός ότι ένα ζευγάρι αποτελείται από ομόφυλα άτομα δεν πρέπει να είναι λόγος να του στερούνται συνταγματικά του δικαιώματα. Η έννοια της οικογένειας έχει εξελιχτεί διαμέσου των χρόνων και τώρα εμείς καλούμε την πολιτεία να αναγνωρίσει τις νέες πραγματικότητες.

Θα ήθελα εδώ να επισημάνω πως η εμπειρία από άλλες χώρες στις οποίες ψηφίστηκαν παρόμοιοι νόμοι μας διδάσκει πως, η κατοχύρωση όχι μόνο βοήθησε στην περαιτέρω αποδοχή των ΛΟΑΤ προσώπων, αλλά, επιπλέον, μετρίασε και τα ομοφοβικά κρούσματα. Επίσης αναγνωρίζεται πως τέτοιοι νόμοι δεν είχαν επιζήμια επίδραση στην έννοια της οικογένειας όπως οι Ευρωπαίοι την αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

Η Accept φέτος κάνει πρώτη το βήμα για καταπολέμηση της άγνοιας. Διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου που θα κορυφωθεί με την 1η Πορεία Υπερηφάνειας (Pride) στην Κύπρο. Το Φεστιβάλ έχει στόχο του την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων για όλους, την αύξηση της ορατότητας των ΛΟΑΤ ατόμων ως μέλη του κοινωνικού συνόλου και αποτελεί γιορτή της διαφορετικότητας, αλλά και μια αντίδραση στο μίσος και την καταπίεση, στη ντροπή και το στιγματισμό. Κατά συνέπεια, αναμένεται ότι, όπως και στο εξωτερικό,  στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν όχι μόνο ΛΟΑΤ άτομα, αλλά και όλοι όσοι υποστηρίζουν την ισότητα και την ισχύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις.

Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων ξεκινώντας από την 17η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβία, και θα ολοκληρωθεί με την Πορεία Υπερηφάνειας το Σάββατο 31 Μαΐου, στη Λευκωσία.

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λευκωσίας,  κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, και χαίρει της υποστήριξης και συμμετοχής του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, του Δημοκρατικού Συναγερμού, του ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις, της Επιτρόπου Διοικήσεως, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Κύπρο, της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, των Υπάτων Αρμοστειών της Αυστραλίας και της Μεγάλης Βρετανίας και των Πρεσβειών της Αυστρίας, Βραζιλίας, Δανίας, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Οικογενειακού Προγραμματισμού και άλλων οργανισμών.

Σύνθημα του είναι το «Ίδια Αγάπη – Ίδια Δικαιώματα», ενώ τα κεντρικά του μηνύματα είναι η «Αποδοχή» και το δικαίωμα στη «Διαφορετικότητα», που αποτελούν τη βάση του αγώνα της Accept για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων. Πιστεύουμε ότι η διοργάνωσή και μόνο του Φεστιβάλ στη χώρα μας, αποτελεί σταθμό στην προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στον αγώνα όλων μας υπέρ της αποδοχής της διαφορετικότητας. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχει τη στήριξη όλων όσοι βρίσκονται εδώ σήμερα, τόσο με την προσωπική σας παρουσία στις εκδηλώσεις του, αλλά και με τη συμμετοχή σας στην Πορεία Υπερηφάνειας. 

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους τους Κύπριους ανεξάρτητα από την πλευρά της πράσινης γραμμής στην οποία διαμένουν. Για το λόγο αυτό θέλαμε να ξεκινήσει με κοινή εκδήλωση αυτό το Σάββατο στις 17 Μαΐου στην κατεχόμενη Λευκωσία ,σε συνεργασία με τους τουρκοκύπριους ΛΟΑΤ και υποστηρικτές μας. Ως ΛΟΑΤ οργάνωση αφήνουμε κατά μέρος τα πολιτικά και υπηρετούμε τα κοινά προβλήματα της προκατάληψης και της ομοφοβίας που δυστυχώς υποφέρουμε στον ίδιο βαθμό και στις δύο κοινότητες.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 8 ταινίες, το πρώτο Φεστιβάλ ΛΟΑΤ κινηματογράφου που έγινε ποτέ στη Κύπρο, σε Λευκωσία και Λεμεσό που απεικονίζουν τα προβλήματα και τις ζωές ΛΟΑΤ ατόμων. Πριν τις προβολές, θα προβούν σε χαιρετισμό επίσημοι και υποστηριχτές μας, ανάμεσα τους ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο, κ. Klas Gierow, ο κ. Andrew J. Schofer, Επιτετραμμένος Αναπληρωτής Προϊστάμενος Αποστολής της Πρεσβείας των ΗΠΑ και ο κ. Sami Abu Janeb, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Αποστολής της Πρεσβείας του Ισραήλ. Μετά από τις προβολές θα υπάρχει συζήτηση. Αυτή την Κυριακή θα έχουμε μια παρουσίαση του τουρκικού Ντοκιμαντέρ My Child στο Σπίτι της Συνεργασίας στην Πράσινη Γραμμή, όπου θα παραστούν και γονείς ΛΟΑΤ ατόμων από την Τουρκία που λαμβάνουν μέρος στο ντοκιμαντέρ για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και κυρίως σε ερωτήσεις των γονιών άλλων ΛΟΑΤ ατόμων.

Πέραν από τις ταινίες κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρξουν συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίου, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό και μουσικές βραδιές.

Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί με την Πορεία Υπερηφάνειας στις 31 Μαΐου η οποία θα ξεκινήσει στις 17.00 από την πλατεία Ελευθερίας (αρχή της οδού Λήδρας) και θα καταλήξει στο Δημοτικό Κήπο πίσω από την Βουλή. Μαζί μας θα περπατήσει και ολόκληρο το Συμβούλιο του Διεθνή Οργανισμού για τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα (ILGA-Europe) από τις Βρυξέλλες, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το προσωπικό και οι Πρέσβεις ή επιτετραμμένοι των 13 Πρεσβειών που υποστηρίζουν την Πορεία, κόμματα, οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανωμένα σύνολα και απλός κόσμος.

Μετά το τέλος της Πορείας θα ακολουθήσει πάρτι στο χώρο του Δημοτικού Κήπου, μέχρι το βράδυ, με μουσική από διάφορους DJ και με παράσταση από τον διεθνή καλλιτέχνη “A Man To Pet”.

Κατά την ημέρα της Πορείας, αλλά και κατά την Διεθνή Μέρα ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβία ζητούμε από τον κόσμο και οργανωμένα σύνολα να δείξουν την υποστήριξη τους με διάφορους τρόπους και ειδικά αναρτώντας την σημαία των ΛΟΑΤ στους χώρους τους. Ήδη οι πρεσβείες της Δανίας, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Φιλανδίας μας έχουν ενημερώσει πως θα αναρτήσουν την σημαία μαζί με την σημαίες των χωρών τους στον χώρο των Πρεσβειών τους και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτή τους την κίνηση.

Προτού κλείσω θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, για τη συνεχή βοήθεια που μας παρέχουν τα τελευταία χρόνια όποτε αυτή ζητήθηκε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω, επίσης, και το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως γιατί πραγματικά αναγνωρίζει τις ανισότητες των ΛΟΑΤ προσώπων στην Κύπρο και τολμά να τις υπογραμμίζει και να ζητά αλλαγές που να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε από την πολιτεία να εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές άμεσα και με αποφασιστικότητα.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ επίσης στην πολύτιμη βοήθεια και στήριξη του Δημάρχου Λευκωσίας, κ Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, και φυσικά να ευχαριστήσω το Δήμο Λευκωσίας για τη φιλοξενία του φεστιβάλ και τις διευκολύνσεις που μας έχει προσφέρει για τη διεξαγωγή του.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές για το πάθος και την αφιλοκερδή εργασία τους.  Χωρίς αυτούς το Pride δεν θα ήταν εφικτό.

Σας ευχαριστώ όλους για τη σημερινή σας παρουσία εδώ. Είναι σημαντικό να έχουμε μια δυνατή φωνή, ενωμένοι ενάντια στην ομοφοβία και τις κοινωνικές προκαταλήψεις στην Ευρωπαϊκή Κύπρο του 2014.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας."

Ομιλία κα.Αλεξάνδρας Ατταλίδου, Αν. Επικεφαλής, Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

"Κυρία Επίτροπε Διοικήσεως

Κύριε Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο

Κύριε Πρόεδρε της ACCEPT

Φίλες και φίλοι,

Η 17 Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια  Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, για να μας υπενθυμίζει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι την κατάργηση όλων των διακρίσεων εις βάρος ενός μεγάλου αριθμού πολιτών τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κύπρο. Το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των διακρίσεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων    και επί τούτου έχει υιοθετήσει στις 4 του Φλεβάρη με μη νομοθετικό ψήφισμα την έκθεση της Ulrike Lunacek (Πράσινοι). 

Στο ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των διεμφυλικών και των διαφυλικών (ΛΟΑΔΔ) εξακολουθούν να μην γίνονται πάντοτε απολύτως σεβαστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τους αρμόδιους οργανισμούς να εργαστούν από κοινού για τη χάραξη μιας «ολοκληρωμένης πολυετούς πολιτικής» με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΔΔ.

Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής είναι αναγκαίο να καταρτιστεί ένας χάρτης πορείας, μια στρατηγική ή ένα σχέδιο δράσης, σε τομείς όπως είναι η απασχόληση, η εκπαίδευση, η υγεία, τα αγαθά, οι υπηρεσίες, οι οικογένειες, η ελεύθερη κυκλοφορία, η ελευθερία της έκφρασης, τα εγκλήματα μίσους, το άσυλο, οι εξωτερικές σχέσεις, κ.ά. Τονίζεται επίσης ότι η ολοκληρωμένη αυτή πολιτική πρέπει να σέβεται τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οργανισμών της και των κρατών μελών.

Είχε προηγηθεί έρευνα από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ το 2013 που διαπίστωσε ότι το 47% των ΛΟΑΔΔ υπέστη διακρίσεις ή παρενόχληση και το 26% δέχτηκε επιθέσεις ή απειλές κατά τα 5 τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εισηγήτρια της Έκθεσης Ulrike Lunacek (Πράσινοι) υπογράμμισε ότι με το ψήφισμα του αυτό, το ΕΚ δήλωσε ρητά ότι η ομοφοβία δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή πια στην Ευρώπη.  Ζητά επίσης από την ΕΕ να πάρει μέτρα στον τομέα αυτό, ούτως ώστε τα άτομα ΛΟΑΔΔ να μπορούν να απολαύσουν τα δικαιώματα που η ΕΕ εγγυάται σε όλους τους πολίτες της.  Κάλεσε επίσης τα Κράτη-Μέλη να εργαστούν μαζί με τους οργανισμούς της ΕΕ για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔΔ όπως επίσης και κατά των διακρίσεων με βάση το φύλο, την αναπηρία ή την εθνικότητα.

Οι Ευρωβουλευτές σημείωσαν επίσης ότι η  Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να λάβουν υπόψη ότι τα κράτη μέλη που θεσπίζουν νόμους προκειμένου να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου παραβιάζουν τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, και να αντιδράσουν αναλόγως.

Κάλεσαν επίσης την ΕΕ να τροποποιήσει την απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, προκειμένου να συμπεριληφθούν και άλλες μορφές εγκλημάτων λόγω προκατάληψης και πρακτικές υποκίνησης μίσους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προαγάγει την ισότητα και την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου μέσω των προγραμμάτων της για τη νεολαία και την εκπαίδευση. Οφείλει επίσης να διευκολύνει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της τυπικής εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων όσον αφορά το διδακτικό υλικό και τις πολιτικές κατά του εκφοβισμού και κατά των διακρίσεων, μέσω της μη δεσμευτικής ανοικτής μεθόδου συντονισμού.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, «τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν ή να επανεξετάσουν τις διαδικασίες νομικής αναγνώρισης του φύλου με στόχο τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος των διεμφυλικών ατόμων στην αξιοπρέπεια και τη σωματική ακεραιότητα», δηλαδή να αποκλείουν κάθε απαίτηση να υποβληθούν τα άτομα αυτά σε στείρωση. Τα μέλη του ΕΚ υποστηρίζουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας προκειμένου να αποσύρει τις διαταραχές ταυτότητας φύλου από τον κατάλογο των ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών.

Τέλος οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι «η Επιτροπή πρέπει να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης και των μελών των οικογενειών τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών, καθώς και της οδηγίας σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης, ώστε να είναι σεβαστές όλες οι μορφές οικογένειας που αναγνωρίζονται επίσημα από το εθνικό δίκαιο των κρατών μελών.

Επιπλέον, τον Απρίλη, το Κοινοβούλιο συνέστησε στα Κράτη -Μέλη της ΕΕ να μιλήσουν για τα άτομα ΛΟΑΔΔ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα συνέλθει το Σεπτέμβριο του 2014, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πρόσφατη αύξηση των διακρίσεων και των πράξεων βίας εναντίον ατόμων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Η σύσταση καλεί επίσης σε στενή παρακολούθηση της κατάστασης στη Νιγηρία και στην Ουγκάντα, όπου αυστηροί νόμοι κατά των ΛΟΑΔΔ εγκρίθηκαν πρόσφατα.

Ήδη από το 2012, το Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε ότι οι υποψήφιες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέχουν πραγματική προστασία των ατόμων ΛΟΑΔΔ. Υπενθύμισε στις υποψήφιες χώρες ότι η προστασία όλων των μειονοτήτων είναι μια αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 19 της Συνθήκης και ότι αυτό περιλαμβάνει και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Με αλλεπάλληλα ψηφίσματα, που αφορούν και την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέστησε σαφές, ότι η συμμετοχή στην Ένωση δεν είναι ένα μενού à la carte. Η προστασία του σεξουαλικού προσδιορισμού και της φυλετικής ταυτότητας βρίσκεται στον πυρήνα του Κοινοβουλίου, και θα είναι αυστηρό στην εφαρμογή της.

Όταν πριν από μερικά χρόνια καταργήθηκε στην Κύπρο ο αναχρονιστικός νόμος για την ομοφυλοφιλία, πολλοί πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς εξέφρασαν με έντονο τρόπο την αντίθεση τους στην κατάργηση αυτού του νόμου. Ας ελπίσουμε ότι φέτος, με την ευκαιρία και του πρώτου Pride Festival, η κοινότητα ΛΟΑΔΔ δεν θα τους βρει απέναντι της. Το Γραφείο του ΕΚ με μεγάλη χαρά, χαιρετίζει το πρώτο Pride Festival στην Κύπρο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και η Κύπρος να δείξει ότι προχωρά μπροστά αφήνοντας πίσω προκαταλήψεις, καταπιεστικές ιδέες και πρακτικές του προηγούμενου αιώνα.

Εν όψη και των επερχόμενων Ευρωεκλογών, θα κλείσω τον χαιρετισμό μου με ένα κάλεσμα προς του πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν ποιοι/ες θα τους εκπροσωπήσουν στο Κοινοβούλιο προωθώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τους."

Ομιλια κ.Γεώργιου Μαρκοπουλιώτη, Επικεφαλή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο 

"Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ευχαριστήσω την Accept για την πρόσκληση να μιλήσω στη σημερινή συνέντευξη τύπου για την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας που γιορτάζουμε στις 17 Μαΐου αλλά και για το  1ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου

Η ομοφοβία και η τρανσφοβία παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι φαινόμενα που και δεν συνάδουν με τις αξίες, τις αρχές, αλλά και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και όμως, λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανσέξουαλ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέφτουν καθημερινά θύματα βίας, αποκλεισμού και διακρίσεων. Το να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους παραμένει μια καθημερινή στρατηγική επιβίωσης για πολλούς.

Σχετική πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήγαγε το 2012 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων επιβεβαιώνει τη θλιβερή αυτή εικόνα. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες σε αυτή δήλωσαν ότι είχαν υποστεί προσωπικά διακρίσεις ή παρενόχληση λόγω του γενετήσιού τους προσανατολισμού.

Πιο συγκεκριμένα, το 26% των ΛΟΑΤ που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι είχε δεχθεί επίθεση ή απειλήθηκε με άσκηση βίας την τελευταία πενταετία. Το 66% των ερωτηθέντων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφερε ότι φοβάται να κρατήσει το χέρι συντρόφου του ιδίου φύλου δημοσίως ενώ το 19% των ερωτηθέντων αισθάνεται ότι υφίσταται διακριτική μεταχείριση στο χώρο εργασίας ή κατά την αναζήτηση εργασίας, παρά την προστασία που παρέχει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Στην Κύπρο, το 39% των ερωτηθέντων είπε πως αποφεύγει να εκδηλώσει δημόσια την σεξουαλική του ταυτότητά καθώς φοβάται πως μπορεί να δεχτεί επίθεση, λεκτική ή και φυσική.  Παράλληλα, το 76% δηλώνει πως αποφεύγει να κρατάει το χέρι του ή της συντρόφου ακριβώς λόγω τέτοιων φόβων και το 56% τονίζει πως μέσα στο 2012 ένιωσε να υφίσταται διακρίσεις λόγω του γενετήσιού του προσανατολισμού.

Τα ομοφοβικά περιστατικά είναι μια σκληρή πραγματικότητα  -και καθημερινότητα - σε πολλές χώρες. Τα νούμερα αυτά το αποδεικνύουν. Πρέπει όλοι να καταδικάσουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις διακρίσεις και τη βία που βιώνουν οι ΛΟΑΤ, και να εργαστούμε εντατικά για την εξάλειψή τους. Οι δημόσιες αρχές σε όλη την Ένωση επιβάλλεται να καταπολεμήσουν ενεργά τέτοια φαινόμενα. Πρέπει οι σχετικές πράξεις που καταγγέλλονται να διερευνώνται αμέσως και, όταν είναι απαραίτητο, οι δράστες αυτών των πράξεων να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει προς την καταπολέμηση των διακρίσεων αυτών, αλλά δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Οι ευρωπαϊκοί νόμοι και οι πολιτικές της Ένωσης υποστηρίζουν την καταπολέμηση των διακρίσεων έναντι των ΛΟΑΤ.

Ένα σημαντικό τέτοιο επίτευγμα της ΕΕ είναι ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος, μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι νομικά δεσμευτικός για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ όταν προτείνουν νόμους και για τα κράτη μέλη όταν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το κείμενο του χάρτη είναι σαφές. Απαγορεύει κάθε είδους διακρίσεις με βάση τον γενετήσιο προσανατολισμό.

Ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εξασφαλίσει ότι η αρχή αυτή τηρείται σε κάθε δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι, επίσης, καθήκον μας να διασφαλίσουμε τηρείται και από τα κράτη μέλη όταν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως έχει τονίσει και η Αντιπρόεδρος Viviane Reding, "δεν θα σταματήσoυμε να υπενθυμίζουμε στα κράτη μέλη τις υποχρεώσεις τους βάσει του κοινοτικού δικαίου - ακόμη και αν αυτό κατά καιρούς δεν είναι κάτι πολύ δημοφιλές."

Κυρίες και κύριοι,

Σημείωσα πριν πως τα ομοφοβικά περιστατικά είναι μια σκληρή πραγματικότητα για πολλούς συμπολίτες μας. Για να τα εξαλείψουμε πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί: ευρωπαϊκά όργανα, εθνικές αρχές, κοινωνία των πολιτών. Η κοινή μας στρατηγική πρέπει να είναι η εξής: να διασφαλίσουμε πως οι πράξεις μας θα κάνουν τη διαφορά. Να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη και ένα  κόσμο όπου όλοι, ελεύθερα και χωρίς φόβο, θα μπορούμε να  απολαμβάνουμε και να εξασκούμε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας.

Σας ευχαριστώ."

Μέρος της ομιλίας της κα. Ελίζα Σαββίδου, Επίτροπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων​​:

"Η Αρχή κατά των Διακρίσεων στηρίζει ενεργά και δυναμικά κάθε προσπάθεια για εξάλειψη των διακρίσεων και προώθηση των διεκδικήσεων της ΛΟΑΔ κοινότητας για ίση μεταχείριση. Υπήρξε ο πρώτος θεσμός, η πρώτη κυπριακή ανεξάρτητη αρχή, που έφερε στο προσκήνιο και πυροδότησε το δημόσιο διάλογο για το θέμα της αναγκαιότητας της ρύθμισης των ομόφυλων συμβιώσεων, του ομοφοβικού λόγου ως ρητορικής μίσους, της διαφύλαξης των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ ατόμων και της εξάλειψης των διακρίσεων εις βάρους τους."

Επεσήμανε, ακόμα, ότι

"Αυτή τη στιγμή, εκκρεμούν δύο νομοσχέδια, το ένα για τη ρύθμιση του συμφώνου συμβίωσης και το δεύτερο για την ποινικοποίηση της ομοφοβικής ρητορικής που καταδεικνύουν ότι σιγά σιγά, αλλά σταθερά, η κυπριακή πολιτεία προχωρεί προς κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της ισότητας και της καταπολέμηση των διακρίσεων στη χώρα μας. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιδειχθεί, με αποτελεσματικό και δυναμικό τρόπο, η απαραίτητη πολιτική βούληση για άμεση προώθηση των δύο νομοσχεδίων."

Ειδικότερα σε σχέση με το Cyprus Pride 2014, η Επίτροπος σημείωσε ότι:

"Το Φεστιβάλ Περηφάνιας εκφράζει και συνοψίζει την επιθυμία και ανάγκη όλων μας για μια κοινωνία ανεκτική, απαλλαγμένη από διακρίσεις, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και παράλληλα μια πολιτεία πρόθυμη να διασφαλίσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα για κάθε άτομο ξεχωριστά χωρίς διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου. Είναι παράλληλα, μια ευκαιρία, και συνάμα μια πρόκληση, για την ΛΟΑΔ κοινότητα να ενισχύσει την ορατότητα και τη δυναμική της παρουσία στην κυπριακή κοινωνία και να περάσει το μήνυμα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου δεν αποτελούν λόγο ντροπής, αποκλεισμού και περιθωριοποίησης αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης και της προσωπικότητας του κάθε ατόμου, και άρα ως τέτοιο, λόγο υπερηφάνειας."

Your rating: None Average: 5 (1 vote)